Vzajemna - banner
Wiener Stadtische - banner
Allianz - banner
Allianz - banner
Grawe - banner
Wiener Stadtische - banner
Vzajemna - banner
Prva - banner

Katero zavarovanje izbrati glede na vašo starost?

Zavago
09. 09. 2020

Vsak od nas se je v svojem življenju večkrat srečal z dilemo in vprašanjem kakšno zavarovanje naj sploh izbere zase in katero zavarovanje resnično potrebuje, saj nihče od nas ne želi metati denarja skozi okno. Po drugi strani je izbira zavarovanj zgolj po parametru “čim ceneje” zelo nevarna, saj se v primeru neljubih dogodkov, kot […]

Vsak od nas se je v svojem življenju večkrat srečal z dilemo in vprašanjem kakšno zavarovanje naj sploh izbere zase in katero zavarovanje resnično potrebuje, saj nihče od nas ne želi metati denarja skozi okno.

Po drugi strani je izbira zavarovanj zgolj po parametru “čim ceneje” zelo nevarna, saj se v primeru neljubih dogodkov, kot so nezgode, bolezni posameznika, kaj hitro zgodi, da pristanemo v osebni in finančni stiski, iz katere težko najdemo izhod.

V izogib težkim situacijam vam ZavaGO podaja nekaj nasvetov, da boste zase znali izbrati ustrezno zavarovanje glede na vašo starost in glede na vašo življenjsko situacijo.

Otroci

Vsi poznamo rek, da so otroci naše največje bogastvo. Drugi pregovor glede otrok pravi: Majhni otroci, majhne skrbi. Veliki otroci, velike skrbi. Ta pregovor lahko povežemo tudi z vašimi izdatki za otroke. Vsi dobro vemo, da vsak starš želi svojemu otroku le najboljše. Naj bo tudi glede ustreznosti zavarovanj tako.

ZavaGO svetuje: 

Zelo pomembno je, da vašega otroka zavarujete za čim višjo zavarovalno vsoto za primer nezgodne invalidnosti, saj vaš otrok ni upravičen do invalidske pokojnine, zato bo vse finančno breme v primeru hude invalidnosti padlo na vaša ramena.

Priporočamo, da ga zavarujete za najmanj 100.000 eur zavarovalne vsote za 100 % invalidnost.

Ne zanemarite tudi nezgodne rente, ki bo vašemu otroku (in posledično vam) omogoča kritje mesečnih stroškov, saj se nezgodna renta izplačuje mesečno. Izplačilo nezgodne rente naj bo nastavljeno na čim daljše obdobje, saj so najhujše oblike invalidnosti žal trajne in temu primerno bodo trajno visoki ostali tudi stroški za oskrbo.

Več o pravilni izbiri ustreznega nezgodnega zavarovanja lahko preberete TUKAJ

Predlagamo, da ne pozabite tudi na finančno prihodnost vaših malčkov. Predstavljajte si, da bo vaš otrok talentirani umetnik ali glasbenik? Talentirani športnik? Če mu boste želeli omogočiti razvoj njegovega talenta, boste morali slej ali prej globoko seči v denarnico. Tudi, če izdatkov z razvojem talenta ne boste imeli, vas čaka osamosvojitev mladostnika, ki bo šel študirat, ki bo želel lastno streho nad glavo, oziroma stanovanje. Izdatki za študij, nakup nepremičnine se danes merijo v več deset tisoč evrih.

ZavaGO svetuje:

Ob rojstvu otroka odprite varčevalni naložbeni račun pri zavarovalnici in vsak na račun odvajajte sredstva. Lažje boste vsak mesec odvajali nek znesek na stran, kot pa krili velike izdatke, ki bodo nastali ob odraščanju vašega otroka (izpit za avto,nakup vozila, maturantski ples, izlet, študij, nakup nepremičnine). Načrt otrokove osamosvojitev in informativne izračune si lahko naredite pri FINANČNI HIŠI. Več…

Namig: Sredstva, ki jih boste imeli pri zavarovalnici centrom za socialno delo ne bodo vidna. Več o tem preberite TUKAJ…

Mladostniki

Ko se prvič zaposlimo in prejmemo svojo prvo plačo se nam ta zdi izjemno visoka. V naslednjih mesecih vsi spoznamo, da življenje močno najeda naše finance in denarja v tej fazi ni nikoli dovolj. Želimo si videti svet in potovati, uživati mladost, si privoščiti lepe stvari. Hkrati se močno poveča želja po lastni nepremičnine, a to je povezano z dodatnimi stroški, ki jih tekoče že tako ali tako težko krijemo.

ZavaGO svetuje:

S povečanjem prihodkov bo prišlo tudi povečanje odgovornosti. Absolutno priporočamo, da sklenete zase ustrezno nezgodno zavarovanje s čim višjim kritjem za nezgodno invalidnost in z nezgodno rento. Kritje za primer nezgodne invalidnosti naj znaša vsaj 100.000 eur in nezgodna renta naj bo narejena za čim višji znesek in za čim daljše obdobje.

Zavarovanje v teh letih je poceni, zato ne bo odveč, če razmislite o sklenitvi na daljše obdobje, saj boste tako dolgoročno prihranili. Več o tem kaj še svetujemo glede nezgodnega zavarovanja lahko preberete TUKAJ

V kolikor ste ostali brez statusa študenta ali ste starejši od 26 let ne pozabite na dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Brez tega zavarovanja boste morali doplačevati za morebitno zdravstveno oskrbo in zneski kaj hitro nanesejo na več tisoč evrov.

Pozor: Če zavarovanje ni sklenjeno v roku enega meseca po izgubi statusa ali po dopolnjenem 26 letu nastopi čakalna doba, ko premijo moraš plačevati, a morebitne stroške oskrbe doplačuješ sam. Več o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju lahko preberete TUKAJ

Radi potujete?

Naj bo vaša pot v tujino še bolj brezskrbna z ustreznim turističnim zavarovanje. O tem zakaj Evropska zdravstvena kartica ni dovolj ustrezno zavarovanje za tujino si lahko preberete TUKAJ .

Ne pozabite tudi: Takoj ob zaposlitvi si odprite naložbeni varčevalni račun in nanj vsak mesec brez izjeme polagajte nek znesek. Zrno na zrno, pogača. Kamen na kamen palača. Začetek bo težak, a čez nekaj let boste veseli, ker bo kupček vztrajno rastel in vam omogočal, da si privoščišite več, saj boste vedno imel neko rezervo za hude čase. Slej ali prej boste šli v nakup svoje lastne nepremičnine in denar boš lahko uporabil za polog. Če ste med tistimi srečneži, ki že imajo streho nad glavo, pa boste denar lahko porabili za potovanja ali nov avtomobil. Vsi vemo, da od viška glava ne boli. Naredite si informativni izračun donosne naložbe.

Mladi starši

Življenje hitro teče in slej ali prej najdemo partnerja, s katerim si želimo ustvariti družino. To je pogosto čas, ko se odločimo za nakup stanovanja in se srečamo z najemom kredita. Kredita ne dobimo za nakup celotne nepremične, ampak nam banka financira nakup do nekje osemdeset (80%) vrednosti. Razliko moramo zagotoviti sami in tukaj še kako pride prav kar smo privarčevali od prve zaposlitve do sedaj. Ne smemo pozabiti še na opremo za nepremično, ki je banka ne bo pokrila.

ZavaGO svetuje: 

Ob najemu kredita nikakor ne pozabite na zavarovanje kredita. Če ste starš se morate zavedati, da v Sloveniji tudi mladoletni otroci dedujejo dolgove svojih staršev. Zavarujte se za primer smrti v višini kredita + 3 letne prihodke, ki jih prejemate. Tako bo v primeru vaše smrti kredit takoj v celoti poplačan. Z razliko denarja boste vaši družini omogočili finančno stabilnost v težkih časih. Kredit nikakor ne pozabite zavarovati tudi za primer nezgode in kritičnih bolezni. Banko vaša osebna zdravstvena tragedija ne bo veliko zanimala, zato poskrbite, da boste lahko kredit odplačevali tudi v primeru nezgode ali bolezni, da ne boste v teh težkih časih ostali še brez strehe nad glavo. Več o tem kako pomembno je ustrezno zavarovanje kredita lahko preberete TUKAJ .

Z družino radi potujete?

Naj bo vaša pot v tujino še bolj brezskrbna z ustreznim turističnim zavarovanjem. Če potujete večkrat letno, recimo poleti dopust v Mediteranu ali na vikend na Hrvaškem, pozimi smučanje, se vam splača skleniti družinsko celoletno zavarovanje, saj je zelo poceni, vi pa ste brezskrbni, da ne pozabite vsakič posebej skleniti turističnega zavarovanja za tujino pred vsakim posameznim potovanjem. Na kaj morate biti pozorni pri zavarovanju za tujino lahko preberete TUKAJ .

Če je vaše življenje razsvetlil malček nikakor ne smete pozabiti tudi nanj. Zanj takoj odprite naložbeni varčevalni račun in varčujte za njihovo prihodnost. Zavedati se morate tudi, da bo pokojnina eden naših največjih problemov v prihodnosti. Morebiten višek denarja namenjajte varčevanju za pokojnino. Prej boste začeli, manj boste morali odvajati. V teh letih lahko denar za pokojnino naložite tudi bolj tvegano in prepričani smo, da boste za to ustrezno nagrajeni z donosi. Naročite si svetovalca za osebne finance FINANČNE HIŠE. Več..

Zrelost

Vaši otroci se počasi osamosvajajo in postavljajo na lastne noge, zapadajo vam zadnji obroki kredita za nakup nepremičnine. To je eden od ključnih trenutkov, ko morate poskrbeti za ustrezno zavarovanje, saj starostno še ne padete v skupino najbolj rizičnih oseb in posledično se lahko zavarujete ugodno in si še pravi čas zagotovite dovolj visoko kritje

ZavaGO svetuje:

V kolikor vam je poteklo nezgodno zavarovanje si ga obnovite in ga sklenite na maksimalno dovoljeno obdobje (tudi do 75 leta). Naj vam to ne bo odveč, ker so danes upokojenci zelo agilni, z aktivnim življenjskim slogom in posledično je nezgod med to starostno populacijo veliko, rehabilitacija pa je veliko zahtevnejša in dražja. Zavedajte se, da bo odlašanje s sklenitvijo povzročilo veliko podražitev vašega zavarovanja, da ne omenjamo, da bo po kakšni hudi poškodbi sprejem v zavarovanje za vas težje, saj vas vse zavarovalnice ne bodo želele sprejeti v zavarovanje.

Po 50 .letu začne drastično naraščati riziko obolenja za kakšno hudo boleznijo (rak, infarkt, možganska kap), zato vam svetujemo, da si uredite zavarovanje za primer hudih bolezni, ki bo poskrbelo, da boste prejeli izplačilo sredstev, s katerim boste poskrbeli za dodatno zdravljenje v času bolezni in ublažili padec prihodkov, ki se bo gotovo zgodil zaradi vaše bolniške odsotnosti. Svetujemo vam, da ste za primer hude bolezni zavarovani za vsaj dvakratnik svojih letnih prihodkov.

V kolikor niste eden tistih, ki potrpežljivo čaka na pregled pri specialistih in ne marate čakalnih vrst sklenite zase zavarovanje specialisti, ki vam bo zagotovilo specialistični pregled v roku 7-14 dni, kar je bistveno bolje kot v sklopu javnega zdravstva. Več o zavarovanju specialisti lahko preberete TUKAJ .

Ne pozabite: Sedaj je zadnji čas, da začnete razmišljati o svoji pokojnini. Če do sedaj niste ničesar privarčevali za pokojnino in o tem ne razmišljate, naj vam razkrijemo, da boste za pokojnino potrebovali svojih deset (10) letnih plač. Povprečen Slovenec tako za pokojnino potrebuje 150.000 EUR gotovine. Če znaša vaš prihodek 2.000 EUR/mesec, potem boste potrebovali četrt milijona eurov!!!

Oseba, ki začne z varčevanjem za pokojnino po 45. letu mora za dosego tega cilja vsak mesec odvajati 45 % svojih prihodkov. Vam bi to šlo “skozi”? Prej začnete, manj boleče bo to.

Ne pozabite: Popravnega izpita za pokojnino ni.

ZavaGO svetuje:

Izdelajte si pokojninski načrt in nemudoma odprite varčevalni račun za pokojnino. Če bo to vaše edino varčevanje svetujemo, da je glavnica zajamčena. Če varčevanje za pokojnino že imate, razmišljajte o razpršitvi vaših sredstev. Denarja za pokoj ne bo nikoli dovolj.

Več novic

V primeru nezgode najprej poskrbite za svojega otroka. Sklenite njim prilagojeno zavarovanje za kritje posledic nezgod, ki se lahko pripetijo kjerkoli.
Zavarovanje za primer smrti se klene, ker je poceni in ker nudi za nizko ceno zelo visoka kritja.
Če imate v prihodnosti namen sami ali z družino potovati v tujino, vam v primeru nezgode ali bolezni v tujini ne bo potrebno plačati stroškov nujne zdravstvene oskrbe in prevoza do višine zavarovalne vsote. Če želite brezskrbno potovati in poskrbeti za zdravstveno in finančno varnost cele družine, lahko izbirate: ZA DOLOČEN ČAS: Najboljša in najbolj […]
Zakaj potrebujemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji ne krije vseh stroškov, ki nastanejo ob zdravljenju. Obvezno zavarovanje namreč krije le določen delež cene zdravstvene storitve. V primeru, da nimamo urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanja moramo drugi del zdravljenja plačati sami. Komu je namenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je namenjeno tistim, ki […]