Vzajemna - banner
Grawe - banner
Prva - banner
Vzajemna - banner
Wiener Stadtische - banner
Wiener Stadtische - banner
Allianz - banner
Allianz - banner

Zakaj sploh zdravstvena polica SPECIALISTI?

Zavago
14. 09. 2023

Čakalne dobe so se zaradi težav z novim virusom COVID-19 še podaljšale, saj zdravstvo praktično 3 mesece ni opravljalo nenujnih posegov in pregledov. Po poročanju Zdravniške zbornice se bodo čakalne dobe podaljševale vse dokler ne bo prišlo do iznajdbe cepiva in dokler ne bo cepljenih vsaj 70 % ljudi.  Kaj torej preostane tistim, ki čakajo […]

Čakalne dobe so se zaradi težav z novim virusom COVID-19 še podaljšale, saj zdravstvo praktično 3 mesece ni opravljalo nenujnih posegov in pregledov. Po poročanju Zdravniške zbornice se bodo čakalne dobe podaljševale vse dokler ne bo prišlo do iznajdbe cepiva in dokler ne bo cepljenih vsaj 70 % ljudi. 

Kaj torej preostane tistim, ki čakajo na specialistični pregled, a zaradi bolezenskih stanj ne morejo več čakati na obravnavo v sklopu obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja? 

Če ste eden takšnih je vaša edina opcija, da obiščete katero od samoplačniških specialističnih abmulant in si pregled plačate sami. Se sprašujete koliko vas to stane?

V povprečju stane pregled od 50 eur (manj zahtevni pregledi, kot je recimo prvi splošni pregled, CT vratu,…), pa vse do 500 eur za kompleksnejše preiskave in preglede (srčne preiskave,…) (vir: ceniki zasebnih specialističnih ambulant na spletu)

Najhuje kar se vam lahko zgodi je, da boste za pridobitev posamezne diagnoze primorani opraviti več različnih preiskav in tako se kaj hitro zgodi, da za potrditev diagnoze odštejemo več tisoč eur, pa sploh še nismo začeli z zdravljenjem. 

Verjetno se vam ob tem napisanem takoj poraja vprašanje “Zakaj sploh plačujem obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje, če pa tako ali tako nikoli ne bom prišel na vrsto, če bom kakšno storitev potreboval”?

Z vami se na ZavaGO strinjamo, a vsi vemo, da star pregovor pravi: “V sili hudič muhe žre”. Ko se nam torej pripeti nujna situacija vsi sežemo v svoj žep, poiščemo zadnje finančne rezerve, saj vsi vemo, da je naše zdravje res največje bogastvo. 

Verjetno pa vas vseeno zanima kaj lahko naredite, če ne želite plačevati visokih stroškov za preiskave in preglede v kateri od privatnih klinik in si hkrati ne želite čakati v neskončnih čakalnih vrstah v javnem zdravstvu?

Sklenete lahko zavarovanje SPECIALISTI in si tako zagotovite hiter dostop do specialistične preiskave, zahtevne diagnostike in predpisanih zdravil.

Kaj krije zavarovanje?

Zavarovanje krije pregled pri specialistu ter morebitne diagnostične preiskave, kot je recimo rentgen, ultrazvok, EKG,in zahtevnejši diagnostični postopki, kot so recimo CT, magnetna resonanca, kolonoskopija in gastroskopija. Zavarovanje krije tudi določene ambulantne posege, kot so na primer različne odstranitve tujkov ali recimo punkcije.

Ali s sklenitvijo zavarovanja SPECIALISTI preskočim čakalno vrsto v javnem zdravstvu?

Ne, čakalne vrste v javnem zdravstvu ne morete preskočiti, a si z zavarovanjem zagotovite specialistični pregled, s katerim boste hitro prišli do pregleda na katerem boste dobili ustrezno diagnozo in tako pospešili postopek morebitnega zdravljenja. Vsi namreč vemo, da je hiter začetek zdravljenje ena od ključnih stvari za uspešno ozdravitev, a za začetek zdravljenja potrebujemo ustrezno diagnozo.

Kateri specialisti so v naboru storitev vključeni?

Obstajajo razlike med zavarovalnicami, zato svetujemo, da dobro preverite pogoje zavarovanja, a večina krije naslednje zdravstvene postopke:

Specialistični ambulantni pregledi z zdravstvenih področij abdominalne kirurgije, bolezni ožilja, kardiologije, gastroenterologije, proktologije, endokrinologije, tireologije, dermatovenerologije, flebologije, angiologije, pulmologije, oftalmologije, ginekologije, otorinolaringologije, urologije, psihiatrije, ortopedije, bolezni dojk, nevrologije, plastične in rekonstrukcijske kirurgije, radiologije, ter fiziatrije.

Diagnostično-terapevtski postopki in posegi, kot so RTG, EKG, UZ, OCT, EMG, CT, CTA, MR, MRA, polipektomija, blokada in drugi. 

Laboratorijski pregledi, meritve in preiskave, kot so hemogram, preverjanje vrednosti krvnega sladkorja, odvzem za 4-frakcijski lipidogram in drugi.

Dodatni preventivni diagnostični testi, kot so PAP-test za ženske (preventivna diagnostika predrakavih sprememb), PSA-test za moške (preventivna diagnostika raka na prostati), merjenje gleženjskega indeksa (preventivna diagnostika srčnega infarkta in možganske kapi) in preventivna fotopletizmografska preiskava ven nog (preventivna diagnostika popuščanja venskih zaklopk).

Prvi in kontrolni pregled pri specialistu psihiatru.

Koliko časa moram čakati na pregled pri specialistu?

Vsaka zavarovalnica ima glede reakcijskega časa različne pogoje, a večinoma zagotovijo pregled v roku 7 do 14 dni po klicu na pristojno zdravstveno točko.

Ali lahko grem na pregled v primeru, da že poteka zdravljenje določene poškodbe ali bolezni?

Žal ne, saj so morebitne trenutne zdravstvene težave ali aktivna zdravljenja iz zavarovanja izključena.

Kako lahko koristim zavarovanje?

Zavarovanje koristite tako, da pokličete ustrezne zdravstvene točke zavarovalnic, kjer boste odgovorili na določena vprašanja. Natov as bodo naročili na ustrezen pregled po možnosti čim bližje vašemu domu.

Ali zavarovalnice nudijo tudi dodatne ugodnosti, če sklenem zavarovanje SPECIALISTI?

Da, vse več zavarovalnic nudi dodatne ugodnosti, kot so recimo razne asistence in posvete z zdravnikom specialistom pred samim pregledom preko sodobnih kanalov komuniciranja, kot so recimo socialna omrežja, (facebook) ali preko elektronske pošte. Na ta način lahko do prvih informacij glede morebitne diagnoze pridete že pred pregledom. Storitev posveta je za osebe, ki imajo sklenjeno zavarovanje brezplačno.

Ali za koriščenje zavarovanja potrebujem napotnico osebnega zdravnika?

Zavarovalnice ponujajo obe možnosti in lahko si uredite tudi zavarovanje SPECIALISTI, kjer napotnice ne potrebujete.

Menite, da potrebujete zavarovanje SPECIALISTI in ne veste katero zavarovanje izbrati?

Preverite ponudbo zavarovalnic TUKAJ, primerjajte in izberite najustreznejše zavarovanje zase.

Več novic

V primeru nezgode najprej poskrbite za svojega otroka. Sklenite njim prilagojeno zavarovanje za kritje posledic nezgod, ki se lahko pripetijo kjerkoli.
Zavarovanje za primer smrti se klene, ker je poceni in ker nudi za nizko ceno zelo visoka kritja.
Če imate v prihodnosti namen sami ali z družino potovati v tujino, vam v primeru nezgode ali bolezni v tujini ne bo potrebno plačati stroškov nujne zdravstvene oskrbe in prevoza do višine zavarovalne vsote. Če želite brezskrbno potovati in poskrbeti za zdravstveno in finančno varnost cele družine, lahko izbirate: ZA DOLOČEN ČAS: Najboljša in najbolj […]
Zakaj potrebujemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji ne krije vseh stroškov, ki nastanejo ob zdravljenju. Obvezno zavarovanje namreč krije le določen delež cene zdravstvene storitve. V primeru, da nimamo urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanja moramo drugi del zdravljenja plačati sami. Komu je namenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je namenjeno tistim, ki […]