Wiener Stadtische - banner
Prva - banner
Allianz - banner
Vzajemna - banner
Vzajemna - banner
Grawe - banner
Wiener Stadtische - banner
Allianz - banner

Kako izbrati nezgodno zavarovanje?

Zavago
29. 11. 2023

Ste se v množici ponudb za zavarovanje kdaj vprašali katero zavarovanje resnično potrebujete? Gotovo se vam redno dogaja, da seštevate koliko denarja na leto “zmečete” za premoženjska zavarovanja in ob tem pozabljate, da ne zavarujete tisto kar je najbolj pomembno, sebe? Slovenci smo narod, ki veliko “da” na zunanjost. Imamo lepe hiše, lepe avtomobile, medtem, ko […]

Ste se v množici ponudb za zavarovanje kdaj vprašali katero zavarovanje resnično potrebujete? Gotovo se vam redno dogaja, da seštevate koliko denarja na leto “zmečete” za premoženjska zavarovanja in ob tem pozabljate, da ne zavarujete tisto kar je najbolj pomembno, sebe?

Slovenci smo narod, ki veliko “da” na zunanjost. Imamo lepe hiše, lepe avtomobile, medtem, ko se pri zavarovanju za poškodbe zanašamo na pomoč najbližjih in države. To početje je zelo nevarno, saj je morebitna invalidska pokojnina tako nizka (v povprečju znaša 450 eur/mesec), da ne zagotavlja osnovnega preživetja, kaj šele oskrbo, ki jo v primeru invalidnosti potrebujemo.

Pa sami precenite ali bi vam 450 eur/mesec zadostovalo za preživetje v tem trenutku.

Če je vaš odgovor NE potem vam ZavaGO svetuje, da si čim prej uredite individualno nezgodno zavarovanje. 

Naj vam izdamo skrivnost:

Nezgodno zavarovanje je eno od bolj poceni zavarovanj, ki jih lahko najdete na trgu.

A pozor, najcenejše nezgodno zavarovanje pogosto ne zagotovi ustrezno izplačilo v primeru poškodb in invalidnosti. Kot pri nakupu katerekoli stvari tudi pri odločitvi za sklenitev nezgodnega zavarovanja velja, da je potrebno dobro preveriti ponudbo, prebrati pogoje, saj boste le tako izbrali ustrezno ponudbo zavarovalnice.

Da bo vaša odločitev čim lažja vam ZavaGO podaja nekaj nasvetov na kaj bodite pozorni:

1. Poskrbite za dovolj veliko zavarovalno vsoto za primer nezgodne invalidnosti

Nezgodno zavarovanje za primer invalidnosti je najbolj pomembno nezgodno zavarovanje in hkrati temelj vaše finančne varnosti v primeru nezgode. Zagotavlja izplačilo sredstev, s katerimi si lahko financirate spremenjeno življenjsko situacijo v primeru invalidnosti (prilagoditev doma, nakup vozila, invalidskega vozička, terapije v času rehabilitacije). 

Izplačilo zavarovalnine potek v odstotkih % glede na obseg poškodbe. Zavarovalnice v splošnih pogojih navajajo izplačila za najpogostejše primere poškodb. 

Večina zavarovalnic v svojih ponudbah omogoča tudi progresivno izplačilo zavarovalne vsote, kar pomeni, da je izplačilo za primer invalidnosti ob hujši poškodbi višje. Primer: Če je progresija 200 % in imate sklenjeno nezgodno zavarovanje v višini 50.000 eur to pomeni, da vam bo zavarovalnica v primeru, da postanete 100 % invalid  (invalidski voziček) izplačala 100.000 eur zavarovalne voste.

Kakšna naj bo zavarovalna vsota za primer nezgodne invalidnosti?

ZavaGO priporoča, da se za primer nezgode zavarujete v višini najmanj 6 x vaših letnih prihodkov. Če torej zaslužite 1000 eur/mesec naj vaša zavarovalna vsota za primer invalidnosti znaša najmanj 72.000 eur. Naš nasvet je, da ste za primer nezgodne invalidnosti zavarovani najmanj za 100.000 eur.

2. Dnevna odškodnina da ali ne?

Dnevno nadomestilo je najdražje nezgodno zavarovanje. Če želite prejemati dnevno nadomestilo v višini 10 eur/dan vas bo to mesečno stalo približno 10 eur. Naš nasvet je, da vaš denar namesto za dnevno ali bolnišnično nadomestilo namenite za višjo zavarovalno vsoto za primer invalidnosti ali za zagotovitev nezgodne rente. Dnevno nadomestilo si uredite v sklopu kolektivnega nezgodnega zavarovanja, saj je to kritje tam najcenejše.

3. Nezgodna renta

Nezgodna renta je zavarovanje, ki nadomešča izpad dohodka, ki nastane v primeru invalidnosti, oziroma delovne nezmožnosti. Invalidska pokojnina ne zagotovi dovolj sredstev za preživetje. Razliko do nekdanje dohodka vam zavarovalnica zagotovi iz naslova nezgodne rente, ki se izplačuje mesečno za določeno obdobje za katerega ste sklenili zavarovanje. 

Kdaj se začne izplačevati nezgodna renta? Pri večini zavarovalnic se začne izplačevati v primeru 50 % invalidnosti (oslepitev na eno oko), a so na trgu tudi ponudbe, kjer se izplačilo začne tudi pri nižji invalidnosti. 

Kakšno višino nezgodne rente izbrati? V primeru hujše invalidnosti se bo vaš prihodek po vsej verjetnosti prepolovil, zato ZavaGO svetuje, da znaša višina nezgodne rente vsaj 50 % vašega mesečnega prihodka.

4. Kolektivno nezgodno zavarovanje

Kolektivno nezgodno zavarovanje je priljubljena oblika zavarovanj, saj pogosto vključuje tudi družinsko nezgodno zavarovanje. Njegova prednost je, da je to najcenejše nezgodno zavarovanje, a skriva past, saj so zavarovalne vsote pogosto prenizke, da bi zagotovile ustrezno izplačilo v primeru poškodbe. ZavaGO svetuje, da si poleg kolektivnega nezgodnega zavarovanja v službi uredite tudi individualno nezgodno zavarovanje.

5. Kritje za primer nezgodne smrti

Sestavni del vsakega nezgodnega zavarovanja je zavarovanje za primer nezgodne srmti. To zavarovanje je pogosto vezano na višino izbrane zavarovalne vsote v primeru nezgodne invalidnosti. ZavaGO svetuje, da si višje kritje za primer nezgodne smrti zagotovite tisti, ki opravljate nevarno delo, ste veliko na cesti in imate od sebe odvisne osebe (otroci, partner), ali imate večje kreditne obveznosti. Naš nasvet za takšne osebe je tudi, da si poleg visokega kritja za primer nezgodne smrti zagotovite tudi kritje za primer kakršnekoli smrti v sklopu življenjskega zavarovanja, saj je večina smrti posledica bolezenskih stanj, ki jih nezgodno zavarovanje za primer smrti izključuje.

6. Sklenitev na daljše obdobje da ali ne?

ZavaGO svetuje, da nezgodno zavarovanje sklenete najmanj za 10 let, saj se boste na ta način izognili plačila davka na zavarovalne posle (8,5 %) in tako prihranili. Drug razlog sklenitve na daljše obdobje je tudi, da vas zavarovalnica v primeru kakšne hujše nezgode ne bo želela več zavarovati. Tretji razlog je ta, da sklenitev več zavarovanj za krajši čas stane več kot pa sklenitev enega dobrega zavarovanja za daljše obdobje. Ne verjamete? Preverite na ZavaGO.

Ti nasveti vam bodo gotovo v pomoč pri ustrezni izbiri zavarovanja. Vas zanima primerjava nezgodnih zavarovanj? Kliknite TUKAJ in ugotovili boste katero je najcenejše nezgodno zavarovanje.

Kako se pravilno nezgodno zavarovati vam razkrivamo tukaj.. Več…

Več novic

V primeru nezgode najprej poskrbite za svojega otroka. Sklenite njim prilagojeno zavarovanje za kritje posledic nezgod, ki se lahko pripetijo kjerkoli.
Zavarovanje za primer smrti se klene, ker je poceni in ker nudi za nizko ceno zelo visoka kritja.
Če imate v prihodnosti namen sami ali z družino potovati v tujino, vam v primeru nezgode ali bolezni v tujini ne bo potrebno plačati stroškov nujne zdravstvene oskrbe in prevoza do višine zavarovalne vsote. Če želite brezskrbno potovati in poskrbeti za zdravstveno in finančno varnost cele družine, lahko izbirate: ZA DOLOČEN ČAS: Najboljša in najbolj […]
Zakaj potrebujemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji ne krije vseh stroškov, ki nastanejo ob zdravljenju. Obvezno zavarovanje namreč krije le določen delež cene zdravstvene storitve. V primeru, da nimamo urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanja moramo drugi del zdravljenja plačati sami. Komu je namenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je namenjeno tistim, ki […]