Vzajemna - banner
Vzajemna - banner

Kako pravilno izberete turistično zavarovanje za tujino?

Zavago
16. 06. 2022

Kako sklenete turistično zavarovanje? Se sprašujete kaj je bolj ugodno za vas? Skleniti turistično zavarovanje za tujino za določen čas ali letno zavarovanje? Če v tujino potujete večkrat letno za krajše obdobje (dopust ali poslovno) potem je za vas primerno letno zavarovanje za tujino za večkratna potovanja po 90 dni. Kdaj se zavarujete za tujino? Vsi, […]

Kako sklenete turistično zavarovanje?

Se sprašujete kaj je bolj ugodno za vas? Skleniti turistično zavarovanje za tujino za določen čas ali letno zavarovanje?

Če v tujino potujete večkrat letno za krajše obdobje (dopust ali poslovno) potem je za vas primerno letno zavarovanje za tujino za večkratna potovanja po 90 dni.

Kdaj se zavarujete za tujino?

Vsi, ki potujete izven svoje matične države in želite biti zavarovani za čas bivanja v tujini. Tudi za Hrvaško, Evropo in ves svet.

Kje velja turistično zavarovanje za tujino?

Zavarovanje za tujino velja po celem svetu, razen v državi stalnega prebivališča.

Za koliko se naj zavarujem za tujino?

Odvisno, kam potujete. V kolikor največkrat po Evropi, načeloma zadostuje zavarovalna vsota 25.000 €, izven Evrope vam svetujemo vsaj 50.000 € ali 100.000 €. Slednje vam vedno priporočamo za ZDA, Kitajsko, Japonsko, Avstralijo, Novo Zelandijo,… skratka za države, ki so daleč in kjer so zdravstvene storitve občutno dražje kot v Sloveniji (ali Evropi).

Če letujete na Hrvaškem vam svetujemo vsaj minimalno turistično zdravstveno zavarovanje v višini 25.000 €.

Kdaj lahko sklenete družinsko zavarovanje za tujino?

Družinsko zavarovanje lahko sklenete vsi, ki so v sorodstvenem razmerju:

 • Mož in žena, ki živita v skupnem gospodinjstvu
 • Starši (vključujoč mačeho in očima) in otroci (pastorki in pastorke, posvojeni otroci ali rejniki zavarovanca) do 26. leta starosti,ki živijo v skupnem gospodinjstvu
 • Bratje in sestre (vključno s polbrati in polsestrami) do 26. leta starosti, ki živijo v skupnem gospodinjstvu
 • Istospolni partnerji, ki živijo v skupnem gospodinjstvu
 • Stari starši in vnuki do 26. leta starosti

Pogoji:

 • skupno prebivališče in starost otrok (do vključno 26 let)
 • maksimalno 2 generaciji 
 • minimalno št. oseb: 2
 • maksimalno št. oseb: ni omejitve ob upoštevanju ostalih zgoraj navedenih pogojev

Strici in tete / nečaki in nečakinje / bratranci in sestrične ne morejo skleniti družinske police.

Zavarovanje rizika odpovedi?

Zavarovanje rizika odpovedi je namenjeno vsem, ki potujete v lastni režiji, kar pomeni, da rezervacij in nakupov ne opravite pri turističnih agencijah.

Zavarovanje lahko sklene:

 • par
 • družina
 • več posameznikov

Na eni polici je lahko tudi več družin ali parov, vendar zavarovanje za primer odpovedi velja izključno za družino ali par, katerega družinski član uveljavlja zavarovanje. 

Enako velja za posameznike.

POMEMBNO: predobstoječe in kronične bolezni ali poškodbe so izključene iz zavarovanja.

Ali velja polica, ki jo dobite na mail?

Da. Elektronska polica velja enako kot original. Za uveljavljanje zavarovanja potrebujete zgolj našo 24/7 asistenčno telefonsko številko in vašo številko police. Operaterji v asistenčnem centru bodo poskrbeli za celotno organizacijo pomoči na podlagi teh dveh podatkov.

Zakaj sploh potrebujem turistično zavarovanje za tujino? Več…

Ste vedeli, da evropska kartica zdravstvenega zavarovanja nikakor ne zadošča?

Če se odpravljate v tujino, nikar ne potujte brez zavarovanja. Prav tako se ne zanašajte na evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki ima kar nekaj pomanjkljivosti. Zakaj evropska kartica v tujini ne zadostuje?

Našteli bomo 3 najpomembnejše razloge:

1. Evropska kartica ne krije prevoza v Slovenijo!

V primeru, da v tujini težje zbolite ali se poškodujete, ker ste bili npr. udeleženi v prometni nesreči, boste potrebovali tudi prevoz v Slovenijo. Strošek prevoza zgolj iz sosednjih držav znaša od 1.500€ dalje in tega stroška prevoza v domovino vam evropska kartica ne krije.

2. Evropska kartica ne krije storitev zasebnih zdravnikov!

V tujini so zasebne klinike in zasebni zdravniki v znatno večjem številu, kot v Sloveniji. Evropska kartica ne krije stroškov pri zasebnih zdravnikih. 

3. Evropska kartica pogosto ne povrne vseh stroškov!

Stroški se povrnejo v višini povprečne cene enakih storitev v Sloveniji. Ker je strošek zdravstvenih storitev v tujini navadno višji, pogosto ni povrnjen v celoti. 

Evropska kartica ne povrne stroškov participacije!

Če boste na Hrvaškem hospitalizirani boste kljub Evropski kartici morali plačati tudi stroške participacije, ki lahko znašajo do 2000 HRK (cca 300EUR)

Kliknite in primerjajte:

Več novic

V primeru nezgode najprej poskrbite za svojega otroka. Sklenite njim prilagojeno zavarovanje za kritje posledic nezgod, ki se lahko pripetijo kjerkoli.
Zavarovanje za primer smrti se klene, ker je poceni in ker nudi za nizko ceno zelo visoka kritja.
Če imate v prihodnosti namen sami ali z družino potovati v tujino, vam v primeru nezgode ali bolezni v tujini ne bo potrebno plačati stroškov nujne zdravstvene oskrbe in prevoza do višine zavarovalne vsote. Če želite brezskrbno potovati in poskrbeti za zdravstveno in finančno varnost cele družine, lahko izbirate: ZA DOLOČEN ČAS: Najboljša in najbolj […]
Zakaj potrebujemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji ne krije vseh stroškov, ki nastanejo ob zdravljenju. Obvezno zavarovanje namreč krije le določen delež cene zdravstvene storitve. V primeru, da nimamo urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanja moramo drugi del zdravljenja plačati sami. Komu je namenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je namenjeno tistim, ki […]