Telefon Email Facebook LinkedIn
ZavaGO logotip - Preveri. Izberi. Prihrani.
Grawe - banner
Allianz - banner
Vzajemna - banner
Vzajemna - banner
Allianz - banner
Wiener Stadtische - banner
Wiener Stadtische - banner
Prva - banner

Boste smučali v tujini?

Zavago
10. 12. 2021

Če se poškodujete na smučišču, boste v tujini deležni nujne zdravstvene storitve? Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja boste ob nesreči na smučišču v tujini deležni nujne zdravstvene storitve pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže, a opozarjamo to ni garancija, da ne bodo potrebna določena doplačila. Enotnega pravila ni, saj ima […]

Če se poškodujete na smučišču, boste v tujini deležni nujne zdravstvene storitve?

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja boste ob nesreči na smučišču v tujini deležni nujne zdravstvene storitve pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže, a opozarjamo to ni garancija, da ne bodo potrebna določena doplačila.

Enotnega pravila ni, saj ima vsaka država svoja pravila, ki se lahko razlikujejo celo znotraj same države od regije do regije, a vsem je skupno eno – zdravstveno zavarovanje prevoza s helikopterjem ne krije ali pa ga krije le v manjšem delu.

Poškodba kolena ali zlom noge 

Najbolj pogosti smučarski poškodbi sta poškodba kolena in zlom noge. “V visokogorju vas ne bo nihče spraševal, kako bi bili radi prepeljani v dolino, pogosto se avtomatično pošlje helikopter,” opisujejo v CORIS-u.

Ker gre za zasebne reševalne službe, bo helikopterski prevoz stal od 2.500 do 5.000 evrov.

Avstrija


V Avstriji evropska kartica pokriva le stroške prevoza z rešilcem iz doline do bolnišnice in bolnišnične stroške, medtem ko je vsako reševanje z gore načeloma plačljivo. Izjema so šolski smučarski izleti, za katere v Avstriji velja, da so z evropsko kartico kriti tudi stroški reševanja. Avstrija tako iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja izrecno izključuje kritje stroškov reševanja v primerih poškodbe v gorah med izvajanjem prostočasnih aktivnosti, med katere spada tudi smučanje. Reševanje s helikopterjem je večinoma zelo drago in hitro naraste na več tisoč evrov (tudi do 8000 evrov), odvisno od dolžine poleta oziroma časa, ko je helikopter v zraku, saj se strošek reševanja obračuna glede na minute letenja (približno 80 do 90 evrov/minuto). Izjemoma lahko v posebej upravičenih primerih, ko gre za hujše poškodbe, zahtevate povračilo stroškov reševanja v višini 849,93 evra, kar pa je po navadi le majhen del celotnega zneska, ki bo šel iz vašega žepa.

Tudi stroški reševanja z reševalnimi sanmi, niso kriti. Nekatera smučišča teh stroškov sicer ne zaračunavajo, vendar gre pri tem za njihovo lastno odločitev in ne za pravice iz zdravstvenega zavarovanja.

Francija

V Franciji osnovno zdravstveno zavarovanje ne krije stroškov reševanja s helikopterjem ali drugim načinom reševanja ob poškodbi na smučišču in blizu smučišča. Edina izjema je reševanje poškodovanca v visokogorju zunaj urejenih smučišč, vendar v tem primeru obstaja precejšnje tveganje uspešnega dokazovanja, ali se je nesreča pripetila na območju, ki je še pod nadzorom smučišča, ali zunaj njega, torej v visokogorju.

Tudi v Franciji stroški reševanja s helikopterjem segajo v tisoče evrov, osnovno zavarovanje pa večinoma le delno krije stroške zdravljenja.

Italija


Če se nameravate odpraviti v Italijo brez sklenjenega dodatnega turističnega zavarovanja, bodite še posebej previdni, saj se pravice iz zdravstvenega zavarovanja med avtonomnimi regijami in provincami močno razlikujejo, opozarjamo na ZPS.

Italijanski zdravstveni sistem za posamezne zdravstvene storitve večinoma predvideva tudi manjše doplačilo oziroma soprispevek (t. i. `ticket´), ki ga plačate sami in po navadi znaša nekaj deset evrov, odvisno od obsega in vrste storitve.

Stroški reševanja s helikopterjem in sanmi se med italijanskimi smučišči močno razlikujejo. Nekaj primerov:
1. V Lombardiji in Piemontu je na primer helikoptersko reševanje brezplačno, če je treba poškodovanca prepeljati na urgenco oziroma je potrebna nadaljnja medicinska oskrba. V nasprotnem primeru smučar del stroška nosi sam. 
2. Če vas bodo v Piemontu reševali zaradi vašega neprevidnega ravnanja, boste lahko plačali okrog 120 evrov za minuto letenja. 
3. V Bolzanu za helikoptersko reševanje v primeru resnejše poškodbe doplačate 100 evrov, v vseh preostalih nenujnih primerih pa do 1000 evrov. 
4. Na smučišču Kronplatz za prvo pomoč in reševanje s sanmi dodatno zaračunajo še svojo tarifo v višini 200 evrov, kar boste morali plačati sami, ne glede na morebitno zavarovanje. 
5. V Dolini Aoste (Valle d’Aosta) sta načeloma v primeru poškodbe reševanje in nujno zdravljenje krita iz zdravstvenega zavarovanja, vendar je za vsako reševanje na smučišču potrebno doplačilo 200 evrov. V večjih smučarskih središčih imajo pogosto zasebne travmatološke centre, ki nudijo prvo pomoč v primeru smučarskih nesreč, storitve pa so v celoti plačljive. Za ta namen lahko ob nakupu smučarske vozovnice dokupite dodatno zavarovanje za nekaj evrov na dan, ki krije te stroške …

Je torej evropska kartica dovolj?

Evropska kartica vam na smučanju v tujini v mnogih primerih sploh ne koristi


Po našem mnenju je odgovor jasen: ne. Tako v Avstriji kot tudi v Franciji osnovno zdravstveno zavarovanje ne krije stroškov reševanja z gore v primeru poškodbe na smučišču, v večini primerov podobno velja tudi v Italiji. Računati na to, da bomo že nekako sami prišli v dolino ali da se poškodba ravno nam pa res ne more zgoditi, je igranje z ognjem. Turistična zavarovanja so razmeroma poceni, še zlasti če pomislimo, kakšni stroški nas lahko doletijo, če nas je treba reševati s helikopterjem.

v tujini ne smete zanašati na brezplačno Evropsko kartico, ki jo izdaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). “Na smučanju v tujini jim praktično ne bo koristila, saj ne krije helikopterja, ne krije prevoza v domovino. Prav tako ne krije stroškov, ki nastanejo v zasebnih klinikah, ki so v Alpah zelo pogoste,” pojasnjujejo. Mnogi zmotno menijo, da so zavarovani že z nakupom smučarske vozovnice. Imetnik smučarske vozovnice je zavarovan pri prevozu na žičniških napravah in pri uporabi smučišča, a le za primer, če poškodbe nastanejo po njegovi krivdi ali zaradi njegove malomarnosti. Zato pred odhodom na tuja smučišča ne pozabite na sklenitev zavarovanja, saj boste s tem morda prihranili več tisočakov.

Ponudbe na trgu je več kot dovolj, vendar kot nenehno ponavljamo in opozarjamo, berite splošne pogoje, ki marsikatero situacijo izključujejo iz zavarovalnega kritja. Na koncu se namreč kljub temu, da smo bili previdni in smo se pred potovanjem zavarovali, lahko zgodi, da je ravno naš zavarovalni primer izključen iz zavarovalnega kritja ali pa je omejen na razmeroma nizek znesek.

Cela družina za 29 evrov za teden dni smučanja

Tedensko družinsko zavarovanje za tujino, ki velja za celo družino, stane pri Corisu 29 evrov in krije stroške do 25.000 evrov.

Zavarovanje krije tudi prevoze, ki so pri večini ostalih zavarovalnic, v primeru najnižjega kritja, omejeni na 5.000 evrov.

Če bo družina smučala dlje časa in če bo v tujini počitnikovala še poleti, lahko sklene tudi letno zavarovanje.

To bo celotno družino stalo okrog sto evrov.

Tedensko zavarovanje v tujini z asistenco si posamezniki lahko privoščijo za 10 evrov pri VZAJEMNI in 12 EUR pri Corisu, letno zavarovanje za posameznika stane 52 evrov. 

Vir: bibaleze in zurnal24, zavaGO

Ali zdravstveno zavarovanje za tujino krije stroške zdravljenja, če v tujini zbolim za koronavirusom?

SAVA

Zavarovalnica Sava objavlja, da če je razglašena pandemija koronavirusne bolezni, zavarovalnica v primeru, da ste v tujini zboleli za COVID-19 oziroma so vaše težave v tujini posledica razglašene pandemije, ne krije nastalih stroškov zdravljenja, prevozov in asistenčnih storitev.

Prav tako je izključena obveznost povrnitve stroškov, ki lahko nastanejo v primeru zamude oziroma odpovedi letalskega poleta. 

Če se vaše težave v tujini ne nanašajo na obolevnost za COVID-19 oziroma niso nastopile kot posledica razglašene pandemije ali epidemije COVID-19 v določeni državi, lahko še vedno v polni meri uveljavljate vse svoje pravice iz sklenjenega zavarovanja. V sklopu turističnega zavarovanja stroški zdravljenja niso kriti, če boste zboleli v državi, v kateri je razglašena epidemija oziroma pandemija. Če je v svetu razglašena pandemija, pomeni, da zavarovanje nikjer na svetu ne krije stroškov nujne zdravstvene oskrbe, ki nastanejo zaradi koronavirusa.

Če ste si na primer zlomili nogo ali ste se zastrupili, veljajo vse pravice kot so določene na polici.

VZAJEMNA

V Vzajemni smo sprejeli odločitev, da pri zdravstvenih zavarovanjih za tujino prevzamemo kritje stroškov zdravstvenih storitev zaradi posledic okužb s Covid-19, in sicer za vse obstoječe police, ki so v tem trenutku veljavne. V tem trenutku prevzemamo tovrstna kritja tudi za zavarovanja, ki se bodo sklepala in podaljševala do konca meseca decembra2020. Glede nadaljnjih odločitev vas bomo sproti obveščali.

Pri ostalih zavarovanjih (zdravstvena polica, rakava obolenja,..) bi, v primeru bolezni ali stanja zaradi katerega bi prišlo v povezavi s koronavirusom, izključili naše obveznosti. Če imate sklenjeno zavarovanje za težje bolezni, ob morebitnem nastanku posamezne težje bolezni, ne bi izključili naših obveznosti v povezavi s koronavirusom. Vsa nezgodna zavarovanja krijejo dogodke skladno s splošnimi pogoji in ne izključujejo morebitnih stanj povezanih s koronavirusom.

TRIGLAV

Zavarovanje potovanj v tujino krije stroške nujno potrebne zdravniške oskrbe, če se zavarovanec v tujini poškoduje ali zboli in potrebuje zdravniško oskrbo tudi zaradi koronavirusa. Zavarovanje pa ne krije stroškov:

  • testiranja v tujini za COVID-19, razen, če bi bilo to v sklopu zdravljenja, ko zavarovanec zboli in potrebuje zdravniško oskrbo;
  • karantene, če je bil zavarovanec v stiku z okuženo osebo, sam pa ni zbolel.

CORIS

Turistično zavarovanje: Epidemije, pandemije so izključene .

Žal vas moram obvestiti, da so epidemije in pandemije izključene iz zavarovalnega kritja (7. člen, A. odstavek, 9. točka).

Glede na to, da gre pri Coronavirus-u že za epidemijo, kritja v primeru obolelosti ni.

Zavarovanje odpovedi potovanja: Police z razširjenim kritjem, ki so bile sklenjene pred 07.03.2020 vključujejo tudi odpoved zaradi razmer v zvezi s koronavirusom. Vse police z razširjenim kritjem, ki so bile sklenjene po 7.3.2020 nimajo kritja za coronavirus, saj le-ta pade pod izključitev. Gre namreč za že obstoječe stanje. Prav tako ni možno odpovedati potovanja, v kolikor je do odhoda še več kot mesec dni, saj se zadeve spreminjajo dnevno.

Pri osnovnem kritju v nobenem primeru ni podano kritje zaradi koronavirusa.

Več novic

V primeru nezgode najprej poskrbite za svojega otroka. Sklenite njim prilagojeno zavarovanje za kritje posledic nezgod, ki se lahko pripetijo kjerkoli.
Zavarovanje za primer smrti se klene, ker je poceni in ker nudi za nizko ceno zelo visoka kritja.
Če imate v prihodnosti namen sami ali z družino potovati v tujino, vam v primeru nezgode ali bolezni v tujini ne bo potrebno plačati stroškov nujne zdravstvene oskrbe in prevoza do višine zavarovalne vsote. Če želite brezskrbno potovati in poskrbeti za zdravstveno in finančno varnost cele družine, lahko izbirate: ZA DOLOČEN ČAS: Najboljša in najbolj […]
Zakaj potrebujemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji ne krije vseh stroškov, ki nastanejo ob zdravljenju. Obvezno zavarovanje namreč krije le določen delež cene zdravstvene storitve. V primeru, da nimamo urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanja moramo drugi del zdravljenja plačati sami. Komu je namenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je namenjeno tistim, ki […]