Vzajemna - banner
Wiener Stadtische - banner
Prva - banner
Wiener Stadtische - banner
Vzajemna - banner
Allianz - banner
Allianz - banner
Grawe - banner

Primerjava turističnih zavarovanj 2023 (vir: Finance)

Zavago
30. 05. 2023

V poslovnem dnevniku Finance so naredili primerjavo turističnih zavarovanj za leto 2023. Pravijo, da je bolje razmišljati o preventivi kot o kurativi, s čimer se na ZavaGO popolnoma strinjamo. Bolje preventiva kot kurativa. »Jeseni načrtujem družinski dopust v toplih krajih in že zdaj urejam vse potrebno. Toda do tja je še daleč in kdo ve, […]

V poslovnem dnevniku Finance so naredili primerjavo turističnih zavarovanj za leto 2023.

Pravijo, da je bolje razmišljati o preventivi kot o kurativi, s čimer se na ZavaGO popolnoma strinjamo. Bolje preventiva kot kurativa.

»Jeseni načrtujem družinski dopust v toplih krajih in že zdaj urejam vse potrebno. Toda do tja je še daleč in kdo ve, kaj se bo do takrat zgodilo. Ker potujem z manjšima otrokoma, me skrbi tudi, da bi kateri od njiju tam zbolel in bi nastali dodatni stroški. Rada bi se zavarovala pred nepotrebnimi prevelikimi izdatki,« svojo težavo, ki jo ima veliko popotnikov, opiše Majda.

Zavarovalnice smo povprašali, koliko bi Majdo stalo zavarovanje, če vplača družinsko turistično zavarovanje in riziko odpovedi potovanja. Ker bodo v prihodnje več potovali, se Majda odloča med turističnim zavarovanjem za obdobje potovanja in letnim zavarovanjem. Pa poglejmo, kaj se ji bolj splača.

Kako izbrati turistično zavarovanje?

Še preden se Majda loti cenovne primerjave turističnih zavarovanj, mora pregledati konkretno ponudbo zavarovalnic, saj ima vsaka pakete sestavljene malo drugače. Svoje želje mora prilagoditi glavnim dejavnikom, ki vplivajo na izbiro zavarovanja:

  1. Kritje stroškov zdravstvenih storitev. Preverite, kaj vse je zares vključeno in ali so kakšne omejitve. Zavarovalna vsota se nanaša na to postavko, zato smiselno izberite njeno višino – če se odpravljate le do Hrvaške ali po Evropi je lahko kritje nižje, kot če se odpravljate na dražja območja, recimo v ZDA, na Japonsko in podobno. Pazite pri potovanjih v Rusijo in Ukrajino, saj so vojna in države z visokim tveganjem za teroristične napade navadno izvzete iz zavarovanja. Preverite tudi višino letnega agregata (to je skupno izplačilo vseh odškodnin za vse zavarovalne primere, ki se zgodijo v enem zavarovalnem letu po polici), ki pri družinskem zavarovanju navadno velja na družinskega člana.
  2. Kritje izgube ali kraje prtljage. To največkrat pride v poštev v letalskem prometu.
  3. Zavarovanje odgovornosti do tretjih oseb. Če ste odgovorni za škodo ali poškodbe tretjih oseb, vas lahko to drago stane.
  4. Trajanje zavarovanja. Pazite na datum sklenitve in datum trajanja zavarovanja.
  5. Višina odbitnih franšiz. V nekaterih primerih vam zavarovalnica ne izplača celotnega zneska, temveč odbije določen del (kar je pogosto pri riziko zavarovanju odpovedi).
  6. Asistenca 24/7. Pomembno je, da je zavarovalnica dosegljiva za preprosto prijavo primera in pomoč v vsakem trenutku dneva. Tudi izkušnje s pomočjo se v različnih državah lahko razlikujejo glede na zavarovalnico – ponekod so nekatere bolje povezane z lokalnimi servisi.
  7. Splošni in posebni pogoji. To je tisto drobno dolgo besedilo, ki ga navadno ne prebere nihče. Pa bi ga morali, saj se lahko v njem skrivajo podrobnosti, ki vam morda ne bodo ustrezale.

Primerjava turističnih zavarovanj

Od zavarovalnic, ki ponujajo produkt turističnega zavarovanja na slovenskem trgu, smo zbrali podatke o aprilskih premijah. Posredovali so nam cene premij turističnega zavarovanja in zavarovanja rizika odpovedi. Še vedno je ponekod po svetu aktualen covid, a so se zavarovalnice temu že prilagodile in večina ga obravnava kot običajno bolezen ali stanje, za katero ponuja vsa kritja.

Cene tedenskih (ali osemdnevnih) in letnih turističnih zavarovanj za družino se pri zavarovalnicah lahko kar razlikujejo. Za primerjavo smo izbrali družinsko zavarovanje, ki se splača že za dve osebi iz iste družine (pogosto je pogoj sorodstvena vez, nekateri, kot je zavarovalnica Grawe, pa ne zahtevajo niti skupnega naslova), saj stane manj kot sklenitev dveh individualnih zavarovanj.

Zavarovalnice so izbrale tri različne zavarovalne vsote po svoji presoji – osnovni, srednji in višji paket. Pri osnovnem gre, kot je razvidno iz preglednice, navadno za kritje okoli 30 tisoč evrov, pri srednjem za 50 do 60 tisočakov (ta dva sta primerna za Hrvaško/Evropo) in pri višjem za 100 do 110 tisočakov (za svet). Z višjimi kritji nekoliko odstopa zavarovalnica Grawe, Vzajemna pa gre celo do milijona. Seveda se tudi kritja znotraj paketov lahko nekoliko razlikujejo, zato je pomembno pred sklenitvijo proučiti primernost posameznega paketa. Cene premij je zato težko direktno primerjati in so navedene za občutek.

V osnovnem paketu je poudarek na nujno potrebni zdravstveni oskrbi, boljši paketi pa vsebujejo tudi kritje za odpoved ali zamudo poleta, izgubo prtljage, krajo osebnih predmetov, zlorabe plačilnih kartic in podobno.

Zavarovalnica Coris tokrat ni želela posredovati primerjalnih podatkov, a smo s spletnim kalkulatorjem ocenili, da so se cene zavarovanja v primerjavi z lanskimi dvignile le za nekaj evrov (mojefinance.finance.si/8999770). Europäische Reiseversicherung AG pa ne ponuja letnega zavarovanja na slovenskem trgu, zato ga nismo vključili.

Majdo smo spomnili še, naj preveri, ali ima turistično zavarovanje sklenjeno že v sklopu kakšne bančne kartice ali druge organizacije. Če bi šla na dopust v Evropi, bi za osnovne storitve lahko izkoristila tudi evropsko kartico ZZZS (ki pa ne ponuja vseh storitev kot turistično zavarovanje!).

Koliko nas bo stalo zavarovanje?

 

Premije tedenskih (ali osemdnevnih) turističnih zavarovanj gibljejo od slabih 16 do 29 evrov za osnovni paket. Cene za srednji paket so od 27 do dobrih 51 evrov, za višji pa od dobrih 30 do 70 evrov.

Pri letnih zavarovanjih osnovni paket dobite za dobrih 68 do 125 evrov, pri srednjih paketih, ki jih svetujejo za Evropo, dobite najcenejši paket že za dobrih 102 do 183 evrov, najdražji paketi, primerni za potovanja po svetu, pa stanejo od 116 do 252 evrov.

Majda se torej lahko odloča med paketi, ki jo lahko stanejo skoraj dvakrat več glede na izbiro zavarovalnice (mora pa preveriti, ali ji paket res ustreza). Če bodo z družino potovali večkrat na leto, se ji zagotovo splača izbrati letno zavarovanje, ki lahko stane dvakrat manj kot tedensko in se ji torej splača že po dveh tedenskih potovanjih.

Se inflacija pozna tudi pri turističnih zavarovanjih?

 

Cene glede na lani so pri nekaterih zavarovalnicah ostale popolnoma enake (Generali, G24/WIZ in NLB Vita), spet pri drugih so se nekoliko zvišale. Pri letnem zavarovanju je zvišanje bolj opazno, ampak v povprečju še vedno govorimo o nekaj odstotkih. Splošnih popustov v kratkem ne bo ponujal nihče, saj so večinoma ravno pred kratkim zvišali cene zavarovanj. Ostajajo pa posebne akcije, kot so paketna ponudba pri NLB Vita, 10-odstotni popust za člane kluba Varuh zdravja pri Vzajemni, Zavarovalnica Triglav pa ponuja brezplačno razširjeno jamstvo.

Riziko odpovedi za večjo brezskrbnost

 

Poleg turističnega zavarovanja ni odveč tudi sklenitev zavarovanja za riziko odpovedi, kadar ni na voljo možnost brezplačne odpovedi do dne storitve. Sklenemo ga lahko za vse storitve, povezane s potovanjem – letalske vozovnice, nastanitve in podobno.

Včasih imamo na voljo več možnosti. Pozorni bodite na vključenost odbitne franšize, ki pogosto znaša 10 odstotkov, če jo izberemo – sicer nam zmanjša višino premije, a tudi prejeli bomo na koncu veliko manj (na primer izgubljenih sto evrov pri tisoč evrih zavarovanih storitev je veliko več, kot je razlika pri znesku premije). Veliko zavarovalnic ponuja tudi vsaj dva različna paketa – osnovnega, ki krije samo riziko v primeru odpovedi zaradi bolezni, in razširjenega, ki vključuje tudi bolj redke dogodke, kot so izguba zaposlitve, ločitev, vabilo na sodišče in podobno. Pri nekaterih je riziko odpovedi možno le dodati kot možnost k turističnemu zavarovanju (na primer pri Grawe). Vzajemna in NLB Vita pa zavarovanja rizika odpovedi ne ponujata.

Pazite tudi na pravila zavarovalnic, koliko dni pred potovanjem še lahko sklenete zavarovanje rizika odpovedi in kdaj začne veljati. Navadno je najbolj varna sklenitev v 48 urah od nakupa storitev.

Če se odločimo za sklenitev pri kateri od naših zavarovalnic, nas bo to stalo v povprečju 3,5 do 7,6 odstotka vrednosti zavarovane vsote (če gledamo znesek tisoč evrov). Cena riziko zavarovanja odpovedi se torej giblje od 35 do 76 evrov za tisoč evrov vredno kombinacijo turističnih storitev na osebo. Majda mora torej preveriti različne ponudnike in glede na to, da je znesek zavarovanja za družino treba pomnožiti vsaj z dva, je lahko razlika v premiji očitna.

Kliknite in primerjajte:

Več novic

V primeru nezgode najprej poskrbite za svojega otroka. Sklenite njim prilagojeno zavarovanje za kritje posledic nezgod, ki se lahko pripetijo kjerkoli.
Zavarovanje za primer smrti se klene, ker je poceni in ker nudi za nizko ceno zelo visoka kritja.
Če imate v prihodnosti namen sami ali z družino potovati v tujino, vam v primeru nezgode ali bolezni v tujini ne bo potrebno plačati stroškov nujne zdravstvene oskrbe in prevoza do višine zavarovalne vsote. Če želite brezskrbno potovati in poskrbeti za zdravstveno in finančno varnost cele družine, lahko izbirate: ZA DOLOČEN ČAS: Najboljša in najbolj […]
Zakaj potrebujemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji ne krije vseh stroškov, ki nastanejo ob zdravljenju. Obvezno zavarovanje namreč krije le določen delež cene zdravstvene storitve. V primeru, da nimamo urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanja moramo drugi del zdravljenja plačati sami. Komu je namenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je namenjeno tistim, ki […]