Wiener Stadtische - banner
Prva - banner
Allianz - banner
Wiener Stadtische - banner
Vzajemna - banner
Vzajemna - banner
Grawe - banner
Allianz - banner

To je zelo pomembno, ko najemate kredit!

Zavago
25. 05. 2021

Slovenci nakup nepremičnine smatramo kot največjo naložbo v življenju, a letna naložba prinaša veliko pasti. NaZavaGO smo, zato za vas pripravili nekaj nasvetov, da se boste pastem pri najemu kredita lažje izognili. 1. Dobro razmislite ali boste najeli kredit po fiksni ali variabilni obrestni meri Zaradi nizkih obrestnih mer na trgih so krediti s fiksno […]

Slovenci nakup nepremičnine smatramo kot največjo naložbo v življenju, a letna naložba prinaša veliko pasti. NaZavaGO smo, zato za vas pripravili nekaj nasvetov, da se boste pastem pri najemu kredita lažje izognili.

1. Dobro razmislite ali boste najeli kredit po fiksni ali variabilni obrestni meri

Zaradi nizkih obrestnih mer na trgih so krediti s fiksno obrestno mero zelo vabljivi. A zavedajte se, da kredit najemate za dolgo obdobje (tudi več kot 20 let) in situacija se lahko, kaj hitro spremeni. Ko se bodo obrestne mere na trgih popravile se bo zvišal tudi obrok vašega kredita in na to morate biti pripravljeni. ZavaGO svetuje: Preverite razliko med fiksno in variabilno obrestno mero. Če je razlika majhna se lahko odločite za fiksno obrestno mero in na dolgi rok prihranite. Ne glejte na najem kredita kot kratkoročno odločitev, ampak dolgoročno.

2. Preverite ponudbo kreditov pri različnih bankah

Minili so časi, ko smo kredit najeli pri banki, kjer imamo odprt transakcijski račun. Ponudbe med bankami so različne in splača se preveriti ponudbo pri prav vseh. Ko prejmete ponudbo banke se pogajajte. Vprašajte za popust/boljšo ponudbo. Najboljšo ponudbo pošljite ostalim bankam in preverite ali jo lahko izboljšajo. Minimalno znižanje obrestne mere vam lahko na dolgi rok prihrani več tisoč evrov. Pomislite koliko časa morate delati, da zaslužite takšen denar. Zakaj bi ga pustili banki.

3. Preverite svoje finančne zmožnosti

V potrošniški dobi je najeti kredit veliko lažje kot ga odplačati. Zato je zelo pomembno, da mesečni obrok znaša toliko, da vam omogoča normalno življenje. V kolikor boste na poti zašli v težave pri plačevanju banki to ne bo všeč in lahko se zgodi, da boste s kakšnim moratorijem na koncu plačali še bistveno več obresti, kot bi jih sicer. Ne pozabite tudi na finačno rezervo, ki bo služila za pokritje zneska kredita, če boste v finančnih težavah.

4. Preberite kreditno pogodbo

Temeljito preberite kreditno pogodbo, preden jo podpišete. Bodite pozorni na vse morebitne skrite stroške ali klavzule, ki so v vašo škodo. V kolikor niste sigurni vam svetujemo posvet s pravnikom/odvetnikom.

5. Obvezno zavarujte svoj kredit za primer smrti, bolezni in nezgode

Verjetno si ne želite, da bi vaše dolgove v primeru vaše smrti odplačevali vaši otroci?
Po slovenski zakonodaji kreditne obveznosti dedujejo tudi mladoletni otroci. Verjetno si tega ne želite?
Sklenitev življenjskega zavarovanja vam bo predlagala tudi banka, a pozor, preverite ponudbo na naši spletni strani, saj lahko pri življenjskem zavarovanju veliko privarčujete. Več o tem lahko preberete TUKAJ.
Izračun premije življenjskega zavarovanja lahko najdete TUKAJ
Kredit je potrebno zavarovati tudi v primeru bolezni in nezgode. Naš nasvet je, da so zavarovalne vsote za primer bolezni in nezgode vsaj v višini zneska najetega kredita, saj je cilj, da boste lahko vaš kredit v primeru neljubega dogodka v celoti poravnali. Kako se ustrezno nezgodno zavarovati lahko preberete TUKAJ.
Imejte v mislih, da banka želi poplačilo kredita ne glede na vašo življenjsko situacijo, zato previdno. Če boste upoštevali te nasvete bo vaša izkušnja pri najemu kredita gotovo boljša.

Kliknite in primerjajte:

Več novic

V primeru nezgode najprej poskrbite za svojega otroka. Sklenite njim prilagojeno zavarovanje za kritje posledic nezgod, ki se lahko pripetijo kjerkoli.
Zavarovanje za primer smrti se klene, ker je poceni in ker nudi za nizko ceno zelo visoka kritja.
Če imate v prihodnosti namen sami ali z družino potovati v tujino, vam v primeru nezgode ali bolezni v tujini ne bo potrebno plačati stroškov nujne zdravstvene oskrbe in prevoza do višine zavarovalne vsote. Če želite brezskrbno potovati in poskrbeti za zdravstveno in finančno varnost cele družine, lahko izbirate: ZA DOLOČEN ČAS: Najboljša in najbolj […]
Zakaj potrebujemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji ne krije vseh stroškov, ki nastanejo ob zdravljenju. Obvezno zavarovanje namreč krije le določen delež cene zdravstvene storitve. V primeru, da nimamo urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanja moramo drugi del zdravljenja plačati sami. Komu je namenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je namenjeno tistim, ki […]