Grawe - banner
Allianz - banner
Allianz - banner
Vzajemna - banner
Wiener Stadtische - banner
Wiener Stadtische - banner
Prva - banner
Vzajemna - banner

Preverjeni nasveti za pohodnike za varen korak

Zavago
11. 06. 2021

Slovenci smo narod pohodnikov. Višje temperature nas vabijo na svež zrak, lepe razglede in na občudovanje čudovite narave, ki v Sloveniji pogosto jemlje dih.   Da bo vaš korak v gorah varen smo na ZavaGO pripravili nekaj nasvetov, da bo vaš izlet čim bolj brezskrben.   1. Preverite svoje zmogljivosti   Zelo pomembno je, da […]

Slovenci smo narod pohodnikov. Višje temperature nas vabijo na svež zrak, lepe razglede in na občudovanje čudovite narave, ki v Sloveniji pogosto jemlje dih.
 
Da bo vaš korak v gorah varen smo na ZavaGO pripravili nekaj nasvetov, da bo vaš izlet čim bolj brezskrben.
 

1. Preverite svoje zmogljivosti

 
Zelo pomembno je, da pred izletom preverite vašo psiho-fizično kondicijo. Svetujemo predpripravo in veliko športne aktivnosti preden se odpravite na daljši izlet v gore. Mogoče za pripravo izberite kakšen bližnji hrib in nato postopoma podaljšujete napor. 
 

2. Izberite pot v naprej. Načrtujte

 
Preverite spletne strani, socialna omrežja in forume, ki opisujejo poti in si jih podrobno oglejte na zemljevidu. Dobro načrtovanje vnaprej vam bo omogočilo večjo sprostitev med samim izletom in seveda boljšo reakcijo na morebitno spremembo vremena in situacije na poti. Preverite tudi ali so planinske koče na vaši poti odprte, da boste vedeli kam se lahko zatečete po pomoč.
 

3. Izberite ustrezno opremo

 
Zelo pomembno je, da si zagotovite ustrezno obutev (gorski pohodniški čevlji) in ostalo obleko. Vreme v gorah je sprejemljivo, zato ne bo odveč, da imate s seboj toplo obleko in da rezervno obleko zavarujete pred morebitnim dežjem, da se boste lahko preoblekli v suho opremo, če vas bo presenetil dež.
 
Tudi za krajše izlete svetujemo opremo, ki vam bo omogočila prenočitev. Med opremo naj ne manjka:
 
1. Vžigalnik
2. Komplet za Prvo pomoč
3. Svetilka
4. Zemljevid
5. Kompas
6. Žepni nož/nož
7. Pohodne palice
 

4. Počistite za seboj

 
Skrbite za čisto naravo in vse smeti zbirajte v vrečko in jih odnesite s seboj v dolino.
 

5. Nesreča ne počiva

 

Ob nesreči pokličete center za obveščanje na številko 112 in navedete naslednje podatke:

  • kdo kliče,
  • kaj in kje se je zgodilo,
  • kdaj se je zgodilo,
  • koliko je ponesrečencev in kakšne so poškodbe,
  • kakšne so okoliščine na kraju nesreče (pomembno v primeru helikopterskega reševanja),
  • kakšno pomoč potrebujete.

Na pomoč lahko pokličete s pomočjo mobilnega telefona ali UKV radijske postaje, ki se nahajajo v planinskih kočah, če ne bi bilo mobilnega omrežja.

Na spletni strani Planinske zveze Slovenije svetujejo: »O vsaki turi obvestite partnerja, prijatelja ali znanca. Obvestilo naj vsebuje podatke o načrtovani poti, morebitne rezervne cilje in okviren čas vrnitve. Priporočljivo je, da na vidnem mestu v avtu pustite listek s podatki o načrtovani turi. Vpisujte se v vpisne knjige na kočah in vrhovih, ki bodo v veliko pomoč gorskim reševalcem v primeru poizvedovanja.«

 

Gorska reševalna služba je v Sloveniji odlično organizirana. A ne bo odveč, če pred odhodom preverite ali imate ustrezno nezgodno zavarovanje, saj je po poškodbi lahko rehabilitacija dolga in zahtevna. Ker bo do poškodbe prišlo izved delovnega mesta lahko pričakujete tudi nižjo bolniško nadomestilo, ostali boste brez nadomestila za prevoz na delo in nadomestila za malico, kar bo močno znižalo vaš mesečni dohodek.

Kako se ustrezno nezgodno zavarovati:

1. Zavarovalna vsota za primer nezgodne invalidnosti naj bo čim višja (vsaj 200.000 eur za 100 % invalidnost)
2. Obvezno poskrbite za kritje nezgodne rente, ki naj se izplačuje na čim daljše obdobje
3. Če veliko hodite v gore to pri sklenitvi zavarovanja navedite, saj lahko zavarovalnica zniža izplačilo zavarovalnine, če ji ne razkrijete vseh dejstev
4. Preverite ali zavarovanje vključuje tudi morebitno reševanje s helikopterjem, kar je še posebaj pomembno, če greste v gore v tujini.
5. Zavarovanje sklenite za 10 let in prihranite, saj so zavarovanja s trajanjem vsaj 10 let upravičena plačila davka.

Še nekaj nasvetov kako se ustrezno nezgodno zavarovati najdete TUKAJ

Hiter izračun zavarovanja lahko izdelate TUKAJ

Kliknite in primerjajte:

Več novic

V primeru nezgode najprej poskrbite za svojega otroka. Sklenite njim prilagojeno zavarovanje za kritje posledic nezgod, ki se lahko pripetijo kjerkoli.
Zavarovanje za primer smrti se klene, ker je poceni in ker nudi za nizko ceno zelo visoka kritja.
Če imate v prihodnosti namen sami ali z družino potovati v tujino, vam v primeru nezgode ali bolezni v tujini ne bo potrebno plačati stroškov nujne zdravstvene oskrbe in prevoza do višine zavarovalne vsote. Če želite brezskrbno potovati in poskrbeti za zdravstveno in finančno varnost cele družine, lahko izbirate: ZA DOLOČEN ČAS: Najboljša in najbolj […]
Zakaj potrebujemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji ne krije vseh stroškov, ki nastanejo ob zdravljenju. Obvezno zavarovanje namreč krije le določen delež cene zdravstvene storitve. V primeru, da nimamo urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanja moramo drugi del zdravljenja plačati sami. Komu je namenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je namenjeno tistim, ki […]