Telefon Email Facebook LinkedIn
ZavaGO logotip - Preveri. Izberi. Prihrani.
Wiener Stadtische - banner
Vzajemna - banner
Vzajemna - banner
Grawe - banner
Prva - banner
Wiener Stadtische - banner
Allianz - banner
Allianz - banner

Imam družino in 100.000 evrov kredita. Kako naj zavarujem kredit?

Zavago
19. 06. 2023

Andraž se je na nas obrnil z vprašanjem: Imam družino in 100.000 evrov kredita. Kako naj zavarujem kredit? Skoraj vsak od nas tekom življenja najame kredit. Ta dogodek je za Slovence še posebaj pomemben, saj pogosto pomeni pot v osamosvojitev, napredek v življenju, rast družine in podobno. Ko se odločimo za najem kredita, je ključnega […]

Andraž se je na nas obrnil z vprašanjem: Imam družino in 100.000 evrov kredita. Kako naj zavarujem kredit?

Skoraj vsak od nas tekom življenja najame kredit. Ta dogodek je za Slovence še posebaj pomemben, saj pogosto pomeni pot v osamosvojitev, napredek v življenju, rast družine in podobno. Ko se odločimo za najem kredita, je ključnega pomena, da razmislimo tudi o načinih, kako zavarovati ta kredit in poskrbeti za finančno varnost naše družine v primeru nepredvidenih okoliščin. V Sloveniji se mladoletni otroci soočajo s tveganjem dedovanja dolgov svojih staršev, zato je še toliko bolj pomembno, da pravilno zavarujemo svoj kredit.

Zavarovanje kredita nam omogoča, da v primeru nepredvidenih okoliščin ohranimo finančno varnost družine. Kljub občasnim dodatnim stroškom za zavarovanje nam to zagotavlja mirnost in zaščito pred morebitnimi finančnimi težavami v težkih trenutkih.

Ne pozabimo, da je izbira pravega zavarovanja odvisna od posameznikovih potreb, finančnih zmožnosti in življenjskega sloga. Pred sklenitvijo zavarovanja se posvetujmo s strokovnjaki in preverimo različne možnosti ter pogoje, da bomo lahko sprejeli informirano odločitev.

Najpogostejša oblika zavarovanja kredita je zavarovanje za smrt, ki ga velikokrat uredimo že pri najemu kredita neposredno pri banki. Vendar pa smrt ni edini scenarij, ki lahko prizadene posameznika in družino ter vodi do težav pri odplačevanju kredita.

Ena izmed pomembnih posledic za posameznika je izguba delovne zmožnosti. Bolniško nadomestilo ali celo invalidska pokojnina sta običajno bistveno nižja od plače, kar hitro pripelje do finančnih težav pri poplačilu kredita. Zato je ključnega pomena, da posameznik zavaruje kredit tudi za primer izgube delovne zmožnosti.

Tretje področje, ki ga moramo zajeti pri zavarovanju kredita, je primer hude bolezni. Vse več ljudi se sooča z diagnozo raka in drugimi resnimi boleznimi. V prihodnjih 20 letih naj bi se vsak tretji Slovenec srečal s tovrstno diagnozo. V času bolezni je zadnja stvar, ki si jo želimo, skrb za finančno stabilnost sebe in družine. Zato je ključnega pomena, da osebe s kreditom zavarujejo tudi tveganje hude bolezni, kot so rak, infarkt, možganska kap.

zivljenjsko zavarovanje - druzina - poceni

Osnovni cilj je, da je posameznik zavarovan za smrt v višini kredita plus tri letne prihodke sebe in svojega partnerja. Za izračun zavarovalne vsote za smrt lahko uporabimo naslednji primer: če je letna plača partnerjev skupaj 30.000 evrov in imamo 100.000 evrov kredita, potem mora zavarovalna vsota za smrt znašati najmanj 190.000 evrov. S tem bo družina poleg poplačila kredita imela tudi dodatna sredstva na voljo v primeru smrti.

Poleg zavarovanja za smrt je pomembno tudi zavarovanje za primer nezgodne invalidnosti. Oseba s kreditom v višini 100.000 evrov naj bi se zavarovala za nezgodno invalidnost vsaj v znesku 150.000 evrov. Poleg tega ne smemo pozabiti na nezgodno rento, ki bi se morala izplačevati čim dlje, idealno doživljenjsko. Nezgodna renta ima namen pokriti mesečne stroške življenja, saj je invalidska pokojnina v povprečju le 40 % plače. Enkratno izplačilo v primeru nezgodne invalidnosti pa naj bi služilo prilagajanju novim življenjskim okoliščinam v primeru hujših invalidnosti (npr. nakup dvigala, primernega vozila, selitev v drugo nepremičnino itd.).

Pri zavarovanju za primer bolezni je priporočljivo izbrati čim višjo zavarovalno vsoto, idealno enako višini kredita. Če to finančno ni dosegljivo, pa naj bo zavarovalna vsota vsaj 50 % vrednosti kredita. V našem primeru, kjer imamo 100.000 evrov kredita, bi bilo smiselno zavarovati vsaj 50.000 evrov. Na ta način bomo zagotovili finančno varnost v primeru težke bolezni, ki zahteva dodatne stroške zdravljenja in rehabilitacije.

Za popolno zavarovanje kredita in finančno varnost družine je pomembno, da upoštevamo vse navedene vidike.

Vse to navedeno nam omogoča, da se zavarujemo pred nepredvidenimi situacijami in ohranimo finančno stabilnost družine. Vendar pa je pomembno poudariti, da je pri izbiri zavarovanja potrebno upoštevati tudi svoje finančne zmožnosti in cilje. Zato se posvetujmo s strokovnjaki za zavarovanja, ki nam bodo pomagali izbrati najbolj primerno rešitev glede na naše potrebe.

Ne pozabimo, da je zavarovanje kredita investicija v varnost in zaščito naše družine. S pravilno zavarovalno politiko lahko zmanjšamo finančno tveganje in poskrbimo, da bodo naši bližnji zaščiteni v primeru nepričakovanih dogodkov. Zato ne odlašajmo s tem pomembnim korakom, temveč se čim prej lotimo zavarovanja kredita in zagotovimo mirnost ter stabilnost za prihodnost svoje družine.

 

 

Več novic

V primeru nezgode najprej poskrbite za svojega otroka. Sklenite njim prilagojeno zavarovanje za kritje posledic nezgod, ki se lahko pripetijo kjerkoli.
Zavarovanje za primer smrti se klene, ker je poceni in ker nudi za nizko ceno zelo visoka kritja.
Če imate v prihodnosti namen sami ali z družino potovati v tujino, vam v primeru nezgode ali bolezni v tujini ne bo potrebno plačati stroškov nujne zdravstvene oskrbe in prevoza do višine zavarovalne vsote. Če želite brezskrbno potovati in poskrbeti za zdravstveno in finančno varnost cele družine, lahko izbirate: ZA DOLOČEN ČAS: Najboljša in najbolj […]
Zakaj potrebujemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji ne krije vseh stroškov, ki nastanejo ob zdravljenju. Obvezno zavarovanje namreč krije le določen delež cene zdravstvene storitve. V primeru, da nimamo urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanja moramo drugi del zdravljenja plačati sami. Komu je namenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je namenjeno tistim, ki […]